Rechter stelt vonnis ex-veiligheidsadviseur Trump uit

Rechter stelt vonnis ex-veiligheidsadviseur Trump uit

De rechter heeft het vonnis tegen de vroegere Nationale Veiligheidsadviseur van president Donald Trump, Michael Flynn, uitgesteld. Flynn had eerder toegegeven tegen de FBI gelogen te hebben over zijn contacten met de Russen. Rechter Emmet Sullivan vergeleek de acties van Flynn met verraad en gaf hem de keuze: ofwel onmiddellijk een mogelijk strenge celstraf krijgen, ofwel de conclusies van het Rusland-onderzoek afwachten om te zien of hij daadwerkelijk zijn medewerking heeft verleend aan de onderzoekers.

Speciaal aanklager Robert Mueller had het gerecht gevraagd om Flynn geen celstraf te geven. Flynn zou “substantiële hulp” leveren in het Rusland-onderzoek, zo stond in het strafadvies dat Mueller eerder overmaakte aan de federale rechtbank in Washington. Mueller leidt het onderzoek naar vermoedelijke geheime afspraken tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 tussen het campagneteam van Trump en Rusland.Flynn bekende ongeveer een jaar geleden schuld. Tijdens een FBI-verhoor zou hij opzettelijk valse verklaringen hebben afgelegd over contacten met de toenmalige Russische ambassadeur in de VS, Sergej Kisljak. Flynn sprak in december 2016 illegaal met Kisljak over Amerikaanse sancties tegen Moskou en een aanstaande stemming over een VN-resolutie over het Israëlische kolonisatiebeleid. Op dat moment was Trumps voorganger Barack Obama nog in functie.

Volgens mediaberichten hing Flynn een celstraf tot vijf jaar boven het hoofd. Omdat hij goed meewerkt, had Mueller een strafvermindering en een gevangenisstraf van maximaal zes maanden in het vooruitzicht gesteld.

bron: Belga