Geweld Jemen - Wapenstilstand in Jemen "erg fragiel"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De onderhandelde wapenstilstand in Jemen, die maandag om middernacht lokale tijd inging in de havenstad Hodeida, blijkt erg fragiel. Volgens Arabische media, waarvan de berichten niet door onafhankelijke bronnen konden worden geverifieerd, heerst er momenteel een gespannen rust. De voorbije uren werden wel herhaaldelijk schoten afgevuurd.

Onmiddellijk na het intreden van de wapenstilstand beweerden de oorlogsvoerende partijen dat het bestand werd geschonden. Maar enkele uren later is er volgens Al-Arabiya toch sprake van "een gespannen rust". Volgens Al-Jazeera wordt er dinsdagochtend niet meer gevochten in de havenstad.

De wapenstilstand werd vorige week afgesproken, bij onderhandelingen in Zweden, tussen de internationaal erkende regering van Jemen en de sjiitische Houthi-rebellen. De eerste krijgt steun van een door Saoedi-Arabië geleide coalitie, terwijl de rebellen gesteund worden door Iran. De burgeroorlog woedt al enkele jaren en leidde tot één van de ergste humanitaire rampen van het moment.

bron: Belga