WB schaatsen Heerenveen - Bart Swings sluit af met elfde plaats op 5.000 meter

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bart Swings heeft de wereldbeker schaatsen in het Nederlandse Heerenveen zondag afgesloten met een elfde plaats op de vijf kilometer. De 27-jarige Vlaams-Brabander finishte in 6:19.47. De Rus Danila Semerikov won in 6:08.96. Daarmee verbeterde hij het baanrecord van de Nederlander Patrick Roest met twee honderdsten. Roest werd zondag tweede in 6:09.82, voor zijn wederoptredende landgenoot Sven Kramer (6:10.61). In de wereldbekerstand bezet Swings met 151 punten de zevende plaats. De lijst wordt aangevoerd door de Rus Alexander Rumyantsev (182), voor de Noor Sverre Lunde Pedersen (177) en Semerikov (172).

"Het moet gewoon veel sneller", was de ondubbelzinnige conclusie van Jelle Spruyt, de coach van Swings. "In alle rust gaan we nu trainen. Op snelheid en duurvermogen, technische loopt het allemaal wel aardig." In Inzell wil Swings zich enige weken voor de WK afstanden nog testen, verdere wedstrijden voor febrauri staan niet op het programma.

Swings, winnaar van de 5.000 meter in de buitenlucht van Tomakomai, Japan, nam het in de laatste rit op tegen de Duitser Patrick Beckert. Tot 3.000 meter was de strijd in evenwicht, daarna ging het kaarsje van Swings langzaam uit. "Als je de laatste ronde boven de 31 seconden schaatst, verlies je veel te veel", was het oordeel van Spruyt.

Het verhaal van de vijf kilometer van Thialf was de genadeloze terugkeer van Sven Kramer, een kind van 's lands meest geroemde kunstijsbaan. In het wereldbekercircuit had de 32-jarige Fries zich afgezien van een pover optreden in de B-groep in Japan nog niet laten zien. Rugklachten, een oud ongemak, noopten hem tot een vervroegde terugkeer uit het Verre Oosten. In de betrekkelijke stilte van het Italiaanse bergdorp Collalbo had Kramer zich met de entourage van de Lotto-Jumboploeg op de rentree voorbereid. Even werd gevreesd voor het seizoen van de drievoudige olympische 5.000-meterkampioen. Zelfs werd het einde van zijn loopbaan voorspeld. Dat viel reuze mee. Kramer kan zonder pijn weer zijn sokken aan doen. Maar de rug blijft zijn zwakke plek. "Ik schaats niet super. Maar toch 6:10. Een blessure kost me veel energie. Ïk richt me helemaal op het herstel." Soms wordt de jonge vader afgeleid door zijn pas geboren dochter. Maar dat geeft hem ook weer energie voor het schaatsen.

.

bron: Belga