Mars tegen Marrakesh – Brussel maakt zich op voor beladen betoging tegen VN-migratiepact

De beladen ‘Mars tegen Marrakesh’ vindt vandaag/zondag dan toch plaats in Brussel, al zal dat wel als een statische betoging op het Schumanplein zijn. Een bewegende mars komt er niet. De extreemrechtse betoging tegen het VN-migratiepact werd in eerste instantie verboden, maar de Raad van State besliste vrijdagavond dat de betoging toch mag doorgaan. Ook de tegenbetoging gaat door. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en Brussels burgemeester Philippe Close (PS) hadden afgelopen week de Mars tegen Marrakesh verboden. Ze wilden de “bruine mars” en de extreemrechtse uitlatingen tegen het VN-migratiepact weren uit de stad uit vrees voor de veiligheid. Bovendien worden er ook hooligans van verschillende Belgische clubs verwacht op de manifestatie.
De ‘Mars tegen Marrakesh’ wordt uiteindelijk dus geen mars. Initieel wilden de organisatoren een tocht door de stad maken met begin en einde aan het Noordstation, vlakbij het Maximiliaanpark. Uiteindelijk wordt het een statische betoging op het Schumanplein.
Op het Facebookevenement van de mars geven 12.000 mensen aan dat ze “gaan” en nog eens 36.000 mensen tonen “interesse”. De minister-president en de burgemeester manen de manifestanten aan tot kalmte. Ze geven aan geen ontsporingen te zullen dulden. “De politie zal alle maatregelen nemen om de orde te handhaven op het Brussels grondgebied”, klonk het vrijdag.
De betoging tegen het VN-migratiepact wordt georganiseerd door rechtse en extreemrechtse organisaties als de studentenverenigingen KVHV en NSV, Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren.

bron: Belga