Mars tegen Marrakesh: terugblik op een bewogen dag

Foto Belga / J. Roosens

De Mars tegen Marrakesh verliep zondag tot aan het Schumanplein zonder incidenten, maar na de speeches escaleerde de sfeer. Betogers gooiden met stenen en hekken. Er werd ook een ruit vernield van een gebouw van de Europese Commissie. De politie reageerde met traangas en het waterkanon.

Na de bijeenkomst op het Schumanplein werd de menigte gevraagd om in rust en zonder incidenten naar huis te gaan, maar dat lukte niet meteen. Omstreeks 15u30 waren de onrusten afgelopen. De extreemrechtse betogers werden uiteengedreven en verdwenen uit het straatbeeld.

De onrusten begonnen na afloop van de speeches toen een groep van hooligans zich richting de Wetstraat begaf. De oproerpolitie stond er klaar en ving de betogers op. Toen er met stenen werd gegooid, zette de politie het waterkanon in en sloeg de sfeer om.

De betogers rukten verkeerspalen uit de grond en bekogelden de politie met alles wat loszat, zoals stenen en hekken. Er sneuvelden ook verschillende ruiten van gebouwen van de Europese Commissie.

Mars trekt 5.500 mensen naar Brussel

De Mars ging van start omstreeks 12 uur aan het treinstation Brussel-Centraal. Vandaar trok de betoging tegen het VN-migratiepact richting Schumanplein, waar een aantal speeches werden gegeven.

Vertegenwoordigers van Jong N-VA, studentenvereniging KVHV, Voorpost en Schild en Vrienden namen het woord en spraken samen een Vlaamse boodschap uit tegen de regering Michel en het VN-migratiepact.

Schild en Vriend-oprichter Dries Van Langenhove haalde in zijn speech vooral uit naar de media. Hij blijft er van overtuigd dat de media hun rol als vierde macht misbruiken en leugens verspreiden.

 Samen met het geluid van vele voetzoekers weerklonken slogans als «linkse ratten, rol uw matten», «eigen volk eerst», «geen jihad in onze staat», «wij zijn het moe, grenzen toe» en «Michel ontslag».