Een derde van de Belgen slaat middagpauze over

Een derde van de Belgen slaat middagpauze over
Foto Unsplash

Belgen nemen het niet zo nauw met hun middagpauze. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Indiville in opdracht van levensverzekeraar NN. Slechts 67% van de werknemers neemt dagelijks een middagpauze en bij de zelfstandigen is dat nog minder.

Middagpauze wordt korter

Ongeveer de helft van de zelfstandigen (47% om precies te zijn) neemt niet dagelijks een middagpauze. 15% doet dat zelfs nooit. Daarenboven worden onze lunchpauzes steeds korter. Waar men vroeger al eens de tijd nam om uitgebreid op restaurant te gaan, neemt 64% van de Belgen nu niet langer dan een halfuur vrij. Bij een op de vier arbeiders is dat zelfs maar een kwartier.

Scrollen maarBovendien maakt de Belg niet optimaal gebruik van z’n pauze. In plaats van helemaal te ontspannen, scrollen we vrolijk door sociale media. Dat lijkt misschien ontspannend, maar in werkelijkheid zorgt het ervoor dat onze hersenen niet de tijd krijgen om even bij te komen. Een praatje slaan met collega’s is voor velen ook uit den boze. Slechts 42% van de werkenden neemt hiervoor de tijd. NN ijvert dan ook voor een actief pauzebeleid door de bedrijven en pleit voor sociale momenten onder collega’s, zoals een gemeenschappelijke koffiepauze.