FWO bundelt ruim tienduizend vragen van burgers in Vlaamse Wetenschapsagenda

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) in Vlaanderen is vandaag de Vlaamse Wetenschapsagenda voorgesteld, met daarin 10.599 vragen over de toekomst voor de wetenschap. De Vlamingen stelden de meeste vragen over fundamentele wetenschappen, de afvalproblematiek en de grenzen van onze natuurlijke grondstoffen. De Vlaamse Wetenschapsagenda - een inzage in de wetenschappelijke vragen die bij de Vlamingen leven - kwam er op vraag van Vlaams minister voor Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters (N-VA). "Het is een instrument voor wetenschappers om nieuwe verbindingen aan te gaan met andere disciplines, met het bedrijfsleven, het beleid, organisaties... Tegelijk is het een informatiebron waarin burgers kunnen ontdekken hoe de wetenschap inzet op vragen die leven in de maatschappij en hoe ze zelf kunnen bijdragen aan onderzoek."

De meer dan tienduizend vragen werden door honderd experts samengevat in 82 thema's. De grootste thema's gaan over fundamentele wetenschappen ("Hoe verklaren we de verscheidenheid en complexiteit van de aarde? "), afval ("Van afval naar grondstof, hoe doen we dat? ") en natuurlijke grondstoffen ("Zijn er grenzen aan de groei op onze planeet? "). Er werden ook veel vragen gesteld over politiek bestuur en de toekomst van onze omgang met dieren.

"We willen het publiek nog dichter bij de wetenschap brengen én wetenschappelijk onderzoek hoger op de kaart zetten", zegt Hans Willems, secretaris-generaal van het FWO. "Vandaag zit wetenschap in Vlaanderen stevig op koers, al moeten we nog een tandje bijsteken om de Europa 2020-strategie te halen met 3 procent van het Vlaamse bbp geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling."

bron: Belga