Twee Israëli’s gedood bij aanslag op Westelijke Jordaanoever

Bij een aanslag op de bezette Westelijke Jordaanoever heeft een Palestijn twee Israëli’s doodgeschoten. Dat heeft het Israëlische leger laten weten. Er vielen ook twee gewonden. Volgens het leger opende de Palestijn het vuur op mensen aan een bushalte ten noorden van Jeruzalem. Hij is op de vlucht. Afgelopen nacht hadden Israëlische veiligheidstroepen twee Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever gedood toen ze hen wilden oppakken. De twee werden ervan verdacht afzonderlijk twee aanslagen te hebben gepleegd, waarbij drie Israëli’s het leven lieten en verschillende gewond geraakten. Israël had intensief naar hen gespeurd.

De al-Qassam Brigades, de gewapende arm van de radicaalislamitische Palestijnse beweging Hamas, heeft die aanslagen van begin oktober en 9 december vandaag opgeëist.Het Israëlische leger heeft intussen Ramallah, waar de zetel van de Palestijnse Autoriteit gevestigd is, afgesloten. De voortvluchtige Palestijn zou met zijn auto in die richting gereden zijn. Er zijn ook extra troepen naar de Westelijke Jordaanoever gestuurd, om er “defensieve en offensieve” operaties uit te voeren.

Sinds de herfst van 2015 zijn er opnieuw meer aanslagen op de Westelijke Jordaanoever. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde Israël onder meer Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen eisen het gebied op voor hun eigen staat Palestina met als hoofdstad Oost-Jeruzalem.

bron: Belga