Belgische F-16's onderscheppen 18 Russische vliegtuigen boven Litouwen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Belgische F-16's hebben sinds begin september boven Litouwen 18 Russische vliegtuigen onderschept. Dat waren bijna allemaal gevechtsvliegtuigen, aldus majoor Samuel Vanophem, bevelhebber van het Belgische detachement van zo'n 50 personen. Vier F-16's zijn sinds begin september ontplooid vanop de basis van Siauliai in Litouwen. Ze doen er aan luchtruimbewaking op vraag van de NAVO. Dat gebeurt sinds maart 2004, datum waarop het bondgenootschap werd uitgebreid met zeven Oost-Europese landen. De drie Baltische staten - behalve Litouwen ook Estland en Letland - hebben wel een luchtmacht, maar geen gevechts­vliegtuigen om hun luchtruim te bewaken en beschermen.

"Mijn doel is om een geloofwaardige voorziening te hebben, met twee vliegtuigen die zeven dagen per week en de klok rond in staat zijn om in minder dan een kwartier op te stijgen", aldus Vanophem.

Het is al de negende keer dat ons land de missie Baltic Air Policing (BAP) op zich neemt. België deelt die met Duitsland, dat momenteel vanuit Amari in Estland opereert met vier Eurofighters. Onze militairen opereerden al vanuit Litouwen, Estland en Polen.

bron: Belga