Vuye: "U bént een nieuwe regering en u moét het vertrouwen vragen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kamerlid Hendrik Vuye van tweemansfractie Vuye & Wouters hamert erop dat de oranje-blauwe coalitie een nieuwe regering is. Volgens Vuye, zelf een grondwetsspecialist, is de nieuwe coalitie verplicht het vertrouwen van het parlement te vragen. De Kamer houdt vanmiddag een gedachtewisseling over de veranderde samenstelling van de regering. Eén van de vele vragen: is dit een nieuwe regering, en moet die dan een vertrouwensstemming vragen in het parlement, of niet?

Grondwetsspecialist Hendrik Vuye is ervan overtuigd van wel. "Er is een nieuwe regering als er een verandering is in de samenstelling van de coalitie wat betreft de partijen. Dat is één van de criteria. U bént een nieuwe regering", klonk het. CD&V-voorzitter Wouter Beke was het daar niet mee eens.

Volgens Vuye moet de regering dan ook het vertrouwen vragen vanhet parlement. "U moét het vertrouwen vragen, u zit nu in lopende zaken, dat lijdt geen enkele twijfel." MR-fractieleider David Clarinval had eerder al verklaard dat het gewoon gaat om een "niet bindende rechtsregel", maar dat bestaat volgens Vuye niet. Hij riep de regering op om zo snel mogelijk over te gaan tot die stemming, om "dit theaterstuk te stoppen en te kijken naar de problemen die de bevolking echt aanbelangen."

PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw maakte duidelijk dat de regering "niet op de steun van PVDA" moet rekenen. Hij noemde de huidige situatie een "betreurenswaardige politieke chaos" en een "komedie", en riep de regering op "de verantwoordelijkheid te nemen." "U heeft maar 52 zetels in de Kamer. Hoe kunt u nu blijven regeren alsof er niets gebeurd is. Wie kan u nog geloven?"

bron: Belga