Vandaag nog vertrouwensstemming tegen Theresa May

Vandaag nog vertrouwensstemming tegen Theresa May
Vandaag nog vertrouwensstemming tegen Theresa May

Vandaag nog komt er binnen de Conservatieve partij van de Britse premier Theresa May een vertrouwensstemming tegen haar leiderschap. De vereiste 48 brieven daarvoor zijn gehaald. Dat heeft Graham Brady, voorzitter van het invloedrijke Comité 1922, dat verantwoordelijk is voor de interne organisatie van de Tories, deze ochtend laten weten. Conservatieve parlementsleden zullen tussen 19 en 21 uur (Belgische tijd) stemmen.

May werd eerste minister kort nadat de Britten in een referendum in 2016 beslisten om de Europese Unie te verlaten. Binnen haar partij moet ze het hoofd bieden aan kritiek voor het Brexitplan dat ze met de Europese Unie heeft onderhandeld. May stelde een stemming in het Britse Lagerhuis over het Brexit-akkoord maandag nog voor onbepaalde tijd uit.

De aartsconservatieve backbencher Jacob Rees-Mogg had een beslissende invloed op de vertrouwensstemming. Kort na het bekendmaken van de Brexitdeal had die al zijn vertrouwen in May opgezegd. Een eerste poging om de vereiste 48 brieven van Conservatieve leden van het Lagerhuis te verzamelen, mislukte echter. Rees-Mogg trekt een groep van ongeveer 80 harde Brexiteers.

Om May als partijleider en daarmee ook als premier af te zetten, is een meerderheid vereist bij de 315 Conservatieve afgevaardigden. Als May verliest, wordt een nieuwe voorzitter aangeduid. Wint ze het vertrouwen, dan kan er minstens één jaar geen stemming meer plaatsvinden.

bron: Belga