Calvo: "het is samenwerken, of in de afgrond stuiken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo blijft erbij dat zijn fractie de oranje-blauwe coalitie in bepaalde dossiers aan een meerderheid wil helpen, maar dan moet premier Charles Michel de N-VA wel loslaten. "Dan zullen wij een bondgenoot zijn, anders moet u uw eigen boeltje organiseren."

De Kamer organiseert vanmiddag een gedachtewisseling over de nieuwe samenstelling van de regering.

Oppositiepartij sp.a wil het minderheidskabinet niet depanneren "om ze te laten verder werken aan de sociale afbraak", en ook Groen bedankt voor "de verderzetting van het N-VA-beleid", zei fractieleider Calvo. "U kunt geen vechtscheiding organiseren en aan de anderen vragen om op de kinderen te letten. In 2014 koos u voor N-VA, nu moet u een andere keuze maken", klonk het aan het adres van de premier.

Calvo verkiest de piste van de samenwerking, maakte hij duidelijk. "Iedereen kent onze mening over 4,5 jaar Michel, die zal niet veranderen. Maar wij willen het komende halfjaar nuttig besteden en aan de slag gaan."

Groen hangt daar wel voorwaarden aan vast. De prioriteiten die de nieuwe coalitie naar voren heeft geschoven - klimaat, koopkracht en veiligheid - "klinken ons als muziek in de oren", zei Calvo, "maar ze noemen is één iets, er iets mee doen iets anders". "Dan moet er nog veel veranderen." De Groen-fractieleider verwees onder meer naar strengere klimaatmaatregelen, en het optrekken van de uitkeringen tot de armoedegrens.

Voor een uitvoering van de arbeidsdeal - een maatregel uit het Zomerakkoord van Michel I - of een goedkeuring van de begroting van volgend jaar, wil Calvo dan weer absoluut niet weten. "Dat is geen democratie, maar een poging tot dictaat van een mini-meerderheid. Het is samenwerken, of in de afgrond stuiken."

bron: Belga