Merkel en May houden lippen stijf op elkaar na brexit-gesprek

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse eerste minister Theresa May en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben iets meer dan een uur met elkaar gesproken in Merkels ambtswoning in Berlijn. Nadat ze gisteren beslist had de stemming over het brexit-akkoord in het Britse parlement uit te stellen, is May op een kleine rondreis langs de Europese hoofdsteden vertrokken in de hoop het akkoord verteerbaarder te maken voor de parlementsleden in Londen. Het is niet duidelijk wat May precies van de andere regeringsleiders wil bekomen. Normaal gezien had het Lagerhuis vanavond om 20 uur moeten stemmen over het brexit-akkoord dat de Britse regering en de Europese Unie na ruim anderhalf jaar onderhandelen hebben bereikt. Drie dagen parlementair debat over de tekst deden May naar eigen zeggen beseffen dat het akkoord geen meerderheid ging halen. Daarom stelde ze de stemming - de zogenaamde 'meaningful vote' - uit en vertrok ze dinsdagochtend op een reis langs verschillende EU-hoofdsteden om "de bezorgdheden die het parlement heeft uitgedrukt te bediscussiëren".

Nadat ze de dag in Den Haag was gestart bij de Nederlandse premier Mark Rutte, vloog May door naar Berlijn voor een lunchgesprek met bondskanselier Angela Merkel. Alsof de duivel ermee gemoeid was, hadden de medewerkers van de fel geplaagde May heel wat moeite om de deur van haar auto te openen toen ze aan de bondskanselarij arriveerde. Een onbetekenend incident, maar de beelden gingen wel de wereld rond.

Na iets meer dan een uur zat het gesprek er alweer op. Wat May en Merkel bespraken, werd niet bekendgemaakt. De Britse premier vertrok meteen naar Brussel, waar ze verwacht wordt voor ontmoetingen met Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

bron: Belga