Dodelijke zomer voor fietsers in Vlaanderen

Dodelijke zomer voor fietsers in Vlaanderen
Foto Unsplash

Er is een einde gekomen aan de gestage daling van het aantal verkeersdoden in Vlaanderen. Dat is het gevolg van een erg dodelijke zomer voor vooral fietsers op de Vlaamse wegen, zo bleek gisteren uit een nieuwe verkeersveiligheidsbarometer van het verkeersinstituut Vias.

Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar kwamen er 164 mensen ter plekke om het leven bij ongevallen op Vlaamse wegen, meldt het Vias institute. Dat is 1% méér dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal doden ging nochtans al lang in dalende lijn. Over heel België daalde het aantal verkeersdoden in de periode januari-september wel nog.

20 Miljoen euro

De zomermaanden (juli-september) bleken erg dodelijk, in heel België trouwens. Dat heeft volgens Vias te maken met het mooie zomerweer, met veel zon en weinig regen. Veel mensen profiteerden ervan om hun stalen ros van stal te halen.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) betreurt de kentering: «We zijn sinds 2014 uitstekend op weg om de doelstelling te halen om van 400 verkeersdoden naar 200 te gaan op zes jaar tijd», stelt Weyts in een reactie. «De laatste drie maanden staan spijtig genoeg haaks op die positieve evolutie.» Weyts wijst erop dat Vlaanderen specifiek voor fietsers 20 miljoen euro investeert in veilige schoolomgevingen en versneld investeert in fietsonveilige kruispunten.

«Verhoog fietsbudget»

De Fietsersbond vraagt een verhoging van het jaarlijks fietsinvesteringsbudget tot 500 miljoen euro. «Enkel zo trek je een historisch scheefgegroeide situatie recht en werk je echt aan een veilige fietsomgeving», stelt de organisatie in reactie.