Sociale onrust Frankrijk – Beloftes Macron lijken weinig indruk te maken op gele hesjes

De beloftes van Emmanuel Macron, onder meer om het minimumloon met 100 euro per maand te verhogen vanaf begin volgend jaar, lijken vooralsnog weinig indruk te maken. Bij de zogenaamde “gele hesjes” wordt verdeeld gereageerd: sommigen vinden het een stap vooruit terwijl anderen het onvoldoende vinden om hun protest stop te zetten. De krant Le Figaro merkt op dat het in feite slechts gaat om het vervroegd inlossen van een verkiezingsbelofte. Bij de oppositie worden dan weer vragen gesteld bij de financiering van deze maatregelen. Voor één van de figuren van de “gilets jaunes” of “gele hesjes”, de Bretoense Jacline Mouraud, volstaan deze maatregelen om alvast een wapenstilstand in te voeren. “Er is een stap vooruit gezet, de deur staat open”, klinkt het. “Nu moeten we uit de crisis geraken want we kunnen niet de rest van ons leven ronde punten blijven blokkeren”.
Maar anderen van deze burgerbeweging zonder echte leiders, zoals Pierre-Gaël Laveder, vinden de beloftes te mager en willen wel voort actie blijven voeren. Vele actievoerders vinden ook dat de president te laat in gang is geschoten.
Het ziet er naar uit dat de gele hesjes op 15 december voor de vijfde keer zullen betogen in Frankrijk. Op sociale media werd er maandagavond al gemobiliseerd voor volgende zaterdag. Jean-Luc Mélenchon van de politieke beweging “La France Insoumise” (LFI) sprak maandag zijn steun uit voor deze nieuwe manifestatie. Hij hekelde het feit dat de maatregelen die Macron aankondigde ten koste van de belastingbetaler en van de sociale zekerheid zijn en niet worden betaald door de rijken en multinationals.

bron: Belga