EU verlengt sancties tegen Congolese presidentskandidaat

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Unie heeft vandaag de sancties tegen enkele Congolezen verlengd, goed twee weken voor de langverwachte Congolese verkiezingen moeten doorgaan. Ook de sancties tegen Emmanuel Ramazani Shadary, de presidentskandidaat voor de coalitie van huidig president Joseph Kabila, zijn verlengd. De Congolezen probeerden de afgelopen weken de EU-lidstaten ervan te overtuigen af te stappen van die sancties, maar daar is Brussel dus niet op ingegaan. Shadary was lange tijd minister van Binnenlandse Zaken en kwam op de sanctielijst terecht vanwege de bloedige repressie van betogingen tegen het regime van Kabila. Volgens de EU was hij "betrokken bij het plannen, leiden of plegen van handelingen die ernstige mensenrechtenschendingen kunnen vormen".

Behalve Shadary staan nog 13 andere Congolezen op de lijst, wat betekent dat ze de EU niet binnen mogen en dat hun tegoeden in EU-landen bevroren werden. De sancties zijn maandag verlengd met een jaar.

"De Raad zal de beperkende maatregelen verder evalueren in het licht van de verkiezingen in de DRC en is bereid deze aan te passen", aldus de verklaring van maandag. Die verkiezingen moeten "geloofwaardig" zijn. Na de verkiezingen kan Congo zijn eerste democratische machtsoverdracht krijgen, maar waarnemers houden weinig rekening met een eerlijk verloop van de verkiezingen.

Mensenrechtenorganisaties en ngo's die in Congo actief zijn hadden er bij Brussel op aangedrongen die sancties te verlengen.

bron: Belga