De Block: “Quota zijn nog niet herbekeken”

De Block: "Quota zijn nog niet herbekeken"

Verschillende media berichtten vandaag dat de quota vanaf morgen wordt opgetrokken naar 150, maar het kabinet van kersvers minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) laat weten dat “de quota nog niet herbekeken zijn”. Zo blijft het onduidelijk hoeveel asielaanvragen nu worden toegelaten aan het aanmeldcentrum aan Klein Kasteeltje. Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet het aantal aanmeldingen beperken tot 50 per dag. Een maatregel die De Block zou opheffen, liet ze verstaan na haar nieuwe aanstelling. Toch zal dat morgen nog niet het geval zijn, ondanks eerdere berichten in de media dat de beperking zou worden opgeheven.

“Er is geen richtlijn vertrokken. De quota zijn nog niet herbekeken. DVZ (de Dienst Vreemdelingenzaken, nvdr) heeft verkeerd gecommuniceerd en zal dat rechtzetten”, zegt de woordvoerder van minister De Block.

Vandaag stond er opnieuw een lange rij vluchtelingen te wachten aan het Klein Kasteeltje. Vrouwen en kinderen kregen voorrang, maar de ongeveer 150 mannen die naar binnen wilden voor een asielaanvraag waren er opnieuw aan voor de moeite. Vele mannen wachten al dagen op de stoep van het aanmeldcentrum en uit protest werd er een spontane sit-in gehouden.

bron: Belga