Belgen in het buitenland - Axel Witsel boekt met Dortmund vijfde competitiezege op rij

Leestijd 3 min.

Op de 14e speeldag in de Duitse Bundesliga stond doelman Koen Casteels met Wolfsburg tegenover Hoffenheim, de zesde in de stand. Door een 2-2 puntendeling verprutste Wolfsburg de kans om de top zes binnen te sluipen. Axel Witsel en Dortmund troffen in de Kohlenpott-derby Schalke, de leider ging voor de vijfde competitiematch op rij met de (krappe) zege lopen (2-1). In Spanje speelde invaller Michy Batshuayi 1-1 gelijk met Valencia tegen Sevilla. Het begon dramatisch voor Casteels en Wolfsburg, want al na vier minuten nam Ishak Belfodil een voorzet van dichtbij in één tijd op de slof en liet Casteels kansloos. Wolfsburg knokte zich met veel balbezit terug in de match, en voor het half uur kregen ze het geluk aan hun zijde: Ermin Bicakcic kopte een flankvoorzet knullig tegen de eigen netten. Amper drie minuten later zette Daniel Ginczek de 2-1 ruststand op het bord.

Wolfsburg liet het balbezit in de tweede helft aan Hoffenheim, dat daar weinig mee aanving tot minuut 71. Toen klopte Andrej Kramaric Casteels met een krachtige kopbal van dichtbij, en de bordjes stonden weer gelijk. Even daarvoor blonk de reservedoelman van de Rode Duivel nog uit met een fantastische save op een kopbal van Belfodil. De thuisploeg vond maar geen antwoord op het sterke spel van Hoffenheim, en daardoor bleef het 2-2. Wolfsburg staat voorlopig negende in de stand, op drie punten van Hoffenheim, dat voorlopig zesde blijft.

Schalke moest tegen leider Dortmund, met Axel Witsel in de basis, een tot dusver grijs seizoen opfleuren. Die ambitie werd al na zeven minuten de kop ingedrukt, toen Thomas Delaney een harde vrije trap van Marco Reus in het mandje kopte. Een paar minuten later leek Witsel de bal in de eigen zestien te beroeren met de hand, maar de scheidsrechter gaf geen krimp. Een evenwichtige eerste helft eindigde op 0-1. Op het uur ging Amine Harit na een duel neer in de zestien van Dortmund, op aangeven van de VAR wees de scheidsrechter nu wel naar de stip. Daniel Caligiuri zette de penalty succesvol om. Een kwartier voor tijd stond Jadon Sancho oog in oog met de doelman en bracht hij Dortmund weer op voorsprong. De Borussen kregen nog de beste kansen op de 1-3, maar 1-2 was de eindstand. Dortmund blijft stevig leider, met negen punten voorsprong op eerste achtervolger Bayern München.

Michy Batshuayi startte vier dagen na zijn winning goal in het bekerduel tegen derdeklasser Elbro op de bank tegen de derde in de Spaanse Primera Division: Sevilla. In de eerste helft toonde de thuisploeg zich het bedrijvigst en had het ook het beste van het spel. Na zes minuten wees de scheidsrechter niet naar de stip toen een Sevilla-speler het leer met de hand beroerde in de zestien. Daarna volgden nog een resem schoten van Valencia, zonder succes. In de 55e minuut devieerde een alerte Pablo Sarabia een zwakke volley van een ploeggenoot voorbij doelman Neto en stond het 0-1. Even voorbij het uur mocht Batshuayi invallen voor Valencia. Zes minuten voor tijd belandde een bal van Andre Silva op de paal. Een dure misser, want in blessuretijd was een inlopende Mouctar Diakhaby de uitgekomen Sevilla-doelman te snel af op een vrije trap en kopte de Fransman de 1-1 in het lege doel. Door het puntje klimt Valencia naar een voorlopige 12e plaats in het klassement, Sevilla komt op gelijke hoogte te staan met Atlético Madrid en Barcelona aan kop van het klassement. Die laatste speelt zaterdagavond op het veld van Espanyol.