Vanaf 2020 verplichte inburgering voor nieuwkomers in Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vanaf 2020 zullen nieuwkomers in Brussel ook verplicht een inburgeringstraject moeten volgen. Dat heeft Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) aangekondigd. Ze heeft daarvoor een samenwerkingsakkoord met de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie in Brussel. Over de verplichte inburgering in Brussel is jarenlang gebakkeleid. In Vlaanderen bestaat de verplichte inburgering voor nieuwkomers al veel langer. Nieuwkomers, jonger dan 65 jaar, die nog geen 3 jaar in België verblijven, moeten daarbij een inburgeringstraject volgen. Het gaat dan om het volgen van een cursus maatschappelijke oriëntatie en een cursus Nederlands. Wie zijn traject met succes heeft afgerond, krijgt een inburgeringsattest.

In het Brussels gewest was er nog geen verplichting om een traject te volgen. Vlaanderen dringt daar wel al jaren op aan. Nu is er een samenwerkingsakkoord. "Ministers Liesbeth Homans en Sven Gatz hebben hun Brusselse collega's eindelijk kunnen overtuigen van het belang van verplichte inburgering", is te horen.

Concreet zullen nieuwkomers in Brussel zich kunnen richten tot het Vlaams agentschap Inburgering en Integratie of tot de onthaalbureaus van de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof). Beide partijen voorzien hiervoor 4.000 plaatsen. "Als er meer trajecten nodig zijn zullen de Cocof, de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie de nodige maatregelen nemen."

Het zal volgens Vlaams minister Homans aan de gemeenten zijn om de nieuwkomers te informeren over de verplichte inburgering en om er ook op toe te zien dat de verplichting wordt nagekomen. "Wanneer nieuwkomers weigeren, kan er een boete opgelegd worden van 100 euro tot maximum 2.500 euro", aldus Homans.

De N-VA-minister is erg tevreden met het bereikte akkoord. "Een inburgeringscursus is een eerste zeer belangrijke stap naar integratie en participatie. Ik ben dan ook zeer tevreden dat er ook in Brussel aan nieuwkomers een verplicht inburgeringstraject wordt opgelegd", aldus Homans.

bron: Belga