Commotie over optreden van Franse politie

Commotie over optreden van Franse politie
Commotie over optreden van Franse politie

Het optreden van de politie bij de massale arrestaties van studenten heeft in Frankrijk voor commotie gezorgd. “Er waren shockerende beelden, omdat we ons in een klimaat van buitengewoon geweld bevinden”, zei de Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer op de zender France Inter. Gisteren werden in de buurt van Parijs 146 studenten opgepakt. Het ging vooral om jongens en meisjes die in de omgeving van een middelbare school in Mantes-la-Jolie hadden geprotesteerd. Beelden van de politie-interventie laten tientallen jongeren geknield tegen een muur zien met geboeide handen op het hoofd of achter de rug.

De opnames zijn echt, bevestigde de politie. Blanquer wees er op dat de beelden in hun context moeten worden gezien – “in een tijd dat de ordehandhavers in heel Frankrijk worden ingezet, met enorme problemen en onvoorstelbare risico’s”.

In Mantes-la-Jolie werd de politie aangevallen en kwam het tot rellen. “Een groot deel van de arrestanten komt natuurlijk vrij, maar er zijn er ook die erge dingen hebben gedaan”, zei Blanquer.

Linkse politici veroordeelden het optreden van de politie. Niets kan deze vernedering van de minderjarigen rechtvaardigen, tweette de voorzitter van de socialisten, Olivier Faure. De vroegere socialistische presidentskandidaat Benoît Hamon vroeg zich op Twitter af of geweld het enige antwoord is dat het politiek beleid kent

Sinds maandag protesteren in heel Frankrijk scholieren en studenten tegen de hervormingen in het onderwijs en ze blokkeren onderwijsinstellingen. Vanmorgen raakte een politieagent ernstig gewond door een aanval met zuur tijdens een demonstratie van middelbare scholieren in Mulhouse, waar het in het stadscentrum tot confrontaties kwam met de ordehandhavers.

Bron: Belga