CM wil af van hospitalisatieverzekeringen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een pacemaker laten plaatsen kost de patiënt in een twee- of meerpersoonskamer in een Belgisch ziekenhuis gemiddeld 179 euro. Dat is bijna tien keer goedkoper dan een opname voor dezelfde ingreep in een eenpersoonskamer (1.713 euro). Voor de Christelijke Mutualiteit (CM) bewijst dit voorbeeld dat ziekenhuizen af moeten van de supplementen, zodat eenpersoonskamers de norm kunnen worden en hospitalisatieverzekeringen eigenlijk niet meer nodig zijn. Dat voorstelt lanceert CM in haar jaarlijkse ziekenhuisbarometer. Het rapport over de tarieven in de Belgische ziekenhuizen is woensdag gepubliceerd. Nieuw in het inmiddels al veertiende rapport is dat deze keer ook twaalf specifieke ingrepen onder de loep werden genomen, zoals een appendix-operatie, het plaatsen van een knieprothese of een bevalling. En dat levert voor 2017 opvallende resultaten op, zo luidt het. Rode draad doorheen alle cijfers: steeds vaker zoeken ziekenhuizen creatieve manieren om extra inkomsten binnen te halen.

Dat doen ze vooral via de ereloonsupplementen. Voor een klassieke opname in een eenpersoonskamer zijn die supplementen in 2017 gemiddeld opnieuw 3,5 procent gestegen, bovenop de index. Het verschil in kostprijs tussen een opname in een eenpersoonskamer en een kamer voor twee of meer personen wordt daardoor steeds groter.

"Ook bij daghospitalisatie worden steeds vaker ereloonsupplementen aangerekend in eenpersoonskamers", stelt CM-voorzitter Luc Van Gorp. "In totaal, voor alle opnames in eenpersoonskamers met en zonder overnachting, betaalden CM-leden in 2017 ruim 200 miljoen euro aan ereloonsupplementen. Het bedrag blijft jaar na jaar stijgen."

bron: Belga