N-VA start opmerkelijke campagne te midden van politieke hoogspanning

N-VA start opmerkelijke campagne te midden van politieke hoogspanning

Net nu de relaties tussen de regeringspartijen stilaan tot een kookpunt komen over het VN-migratiepact, lanceert N-VA via sociale media een opmerkelijke campagne tegen de tekst. Op affiches met beelden van onder meer migranten in een rubberen bootje en gesluierde vrouwen legt de partij uit waarom ze het pact absoluut niet wil steunen. De campagne doet bij sommige politici, ook van de meerderheid, de wenkbrauwen fronsen. Premier Charles Michel roept zijn topministers straks om 15 uur bijeen voor wat het overleg van de laatste kans lijkt, maar N-VA begon rond de middag al met een advertentiecampagne op sociale media. Op Twitter en Facebook circuleren zes foto’s, waarop de partij uitlegt waarom ze de VN-tekst niet zomaar wil laten passeren.

Op een foto van gesluierde vrouwen op straat staat bijvoorbeeld “VN-migratiepact = focus op behoud eigen cultuur van de migrant”. Op een afbeelding van jonge mannen die muziek luisteren op een bankje luidt het: “VN-migratiepact = versoepeling procedures gezinshereniging” en op een beeld van migranten aan wat het Brusselse Noordstation lijkt te zijn, staat “VN-migratiepact = opsluiting van illegalen moeilijker maken.”De partij geeft op haar website meer uitleg bij die campagne. “De N-VA wil niet medeplichtig zijn aan de ondergraving van ons migratiebeleid. Dit migratiepact staat haaks op wat de bevolking wil”, klinkt het. “Wij aanvaarden niet dat ons migratiebeleid tegen de wil van de bevolking in onmogelijk kan worden gemaakt. In onze democratie beslissen wij (..), dat is voor ons een kwestie van principe. Daarom verzet de N-VA zich tegen het VN-migratiepact.” De partij vermeldt ook dat ze in principe niet tégen migratie is. “De N-VA wil van migratie een positief verhaal maken.”

De campagne is bij een aantal politici van oppositie en meerderheid alvast in het verkeerde keelgat geschoten. “Hoe N-VA nu communiceert… Desinformatie en bangmakerij gaan helaas verder”, zegt Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo op Twitter. Het pact “spreekt meermaals over rechten en plichten van migratie”, klinkt het. Andere Groen-kopstukken, zoals Vlaams parlementslid Immade Annouri, zien dan weer een gelijkenis met Vlaams Belang. “N-VB”, of ‘Nieuw-Vlaams Belang’, noemt hij de partij.

Ook bij de meerderheid gaan hier en daar de wenkbrauwen fronsen. “Een partij die belastinggeld spendeert aan zo’n advertentiecampagne is niet bezig met uw portemonnee, niet met het klimaat, niet met uw pensioen, niet met onze economie,… Nee, zo’n partij is bezig zich te profileren op basis van hele leugens en halve waarheden”, sneert CD&V’er Robrecht Bothuyne. Ook hij noemt N-VA “Nieuw-Vlaams Belang”. CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi vraagt zich dan weer af “hoelang de communicatiemedewerker van Vlaams Belang al voor N-VA werkt.”

De federale topministers steken over een klein halfuur de koppen opnieuw bijeen in een poging een uitweg te vinden uit de crisis. Gisteren maakte N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover de collega’s van MR, CD&V en Open Vld al duidelijk dat de onderhandelingsmarge bijzonder klein is.

bron: Belga