Europeanen zullen contact opnemen met Rusland over naleving INF-verdrag

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese landen gaan de contacten met Rusland opvoeren om "zo snel mogelijk" te komen tot een correcte uitvoering van het Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag (INF). Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dinsdag duidelijk gemaakt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had eerder gesteld dat de VS zich binnen 60 dagen zullen terugtrekken uit dat verdrag, tenzij Rusland zijn verplichtingen alsnog nakomt. "De VS hebben extra tijd voorzien, voordat ze zich echt terugtrekken uit het verdrag. We zijn hen daar dankbaar voor. Het was een Europese eis om van Washington uitstel te bekomen, om Moskou de mogelijkheid te geven om zich in regel te stellen", zo deelde Reynders dinsdag mee in Brussel, waar de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen zijn samengekomen.

Reynders zegt dat Europese partners hun contacten met Moskou gaan opvoeren, om ervoor te zorgen dat het effectief tot een Russische naleving van het akkoord komt. Maar hij benadrukt dat het om een complexe evenwichtsoefening gaat. "We moeten ons tegelijkertijd ook standvastig opstellen ten opzicht van Moskou wat betreft de recente incidenten met Oekraïne in de Zee van Azov."

De Amerikaanse president Donald Trump had eind oktober aangekondigd dat hij de Verenigde Staten terugtrekt uit het Intermediate Nuclear Force-verdrag (INF) uit 1987, dat de vernietiging voorziet van alle kernraketten en kruisraketten met reikwijdtes tussen 500 en 5.500 kilometer. Volgens Trump wordt het verdrag immers door Rusland geschonden. De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen schaarden zich dinsdag in Brussel achter de visie dat er sprake is van een "wezenlijke inbreuk" van de Russische verplichtingen.

Reynders onderstreept dat de schending van dat verdrag een onmiddellijke dreiging betekent voor Europa.

bron: Belga