Vlaams Sportjuweel - Eddy De Smedt hoopt nog iets te kunnen betekenen voor de topsport

door
Belga
Leestijd 2 min.

Eddy De Smedt mocht maandagavond op het gala van de Vlaamse Sportprijzen de Prijs voor de Sportverdienste van 2018 in ontvangst nemen. De Smedt zwaaide vorige week na 33 jaar dienst bij het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) af. "Ik hoop nog mijn steentje te kunnen bijdragen in de topsport." "Deze prijs is van ongelofelijke betekenis voor mij", sprak De Smedt het publiek in het hotel The Dominican toe. "Het is een symbool en het bewijs dat je dingen samendoet. Het is de Vlaamse Prijs voor Sportverdienste, die toegekend wordt aan iemand die voor het BOIC gewerkt heeft. Dat geeft alleen maar weer hoe groot het vertrouwen en wederzijds geweest is. In België kan je alleen maar successen boeken daar met elkaar samen te werken."

De directeur topsport van het Belgisch Olympisch Interfederaal Comité (BOIC) nam op 30 november afscheid. De Smedt was 33 actief binnen het BOIC, waarvan de laatste 22 jaar als topsportdirecteur. Hij moest een stap opzij zetten, omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. "Ik neem afscheid met een dubbel gevoel. Want ik ben gelukkig gepensioneerd, maar anderzijds doet het pijn. Vooral omdat we in volle voorbereiding richting Tokio 2020 zaten. En dan ergens halverwege de tocht moet ik de fakkel doorgeven", aldus De Smedt, die vijf keer delegatieleider was van Team Belgium op de Spelen.

Wat heeft de toekomst in het verschiet? "Daar heb ik echt nog niet over nagedacht. Ik moet eerst alles even laten bezinken. Tot en met 30 november heb ik me geconcentreerd op mijn werk en heb ik alleen maar vooruit gekeken. Er was maar een opdracht, namelijk Olav Spahl in perfecte omstandigheden voorbereiden zodat er geen gat valt tussen onze periodes. Ik hoop later nog actief te zijn in de topsport, maar dat zal dan eerder langs de zijlijn worden."

De Smedt, die afgezwaaid werd met een staande ovatie, gaf zijn Duitse opvolger nog een goede raad mee. "Het gaat erom dat er mensen zijn die geloven in de olympische missie van een atleet. Dat hoeft daarom niet Eddy De Smedt te zijn. Er zijn ook andere atleten dan Nina Derwael, voor wie het net niet gelukt is of voor wie het heel moeilijk wordt om zich te plaatsen voor de Spelen. Je hebt mensen nodig die geloven in de atleet, anders lukt het niet."

.

bron: Belga