Vlaams Sportjuweel - Derwael: "Heel mooie bekroning in een jaar vol Belgische glansprestaties"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nina Derwael mocht maandagavond op het Gala van de Vlaamse Sportprijzen in Brussel het Vlaamse Sportjuweel in ontvangst nemen. De Truiense gymnaste en wereldkampioene op de brug werd unaniem verkozen en kreeg de prijs van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). "Dit is een heel mooie bekroning voor een fantastisch jaar." Derwael schitterde ruim een maand geleden op het WK turnen in Doha, met goud op de brug en een vierde plaats all-around. De Limburgse schreef sportgeschiedenis, want zorgde zo voor de eerste Belgische gouden medaille op een mondiaal turnkampioenschap.

"Ik kan het nog steeds niet zo goed vatten. Het was heel leuk om te zien hoe heel België met de prestatie had meegeleefd. Ik word er nog steeds een beetje stil van als ik de beelden zo zie. En ik ben blij dat ik bij kan dragen aan de populariteit van de sport", zei de achttienjarige Limburgse.

"Vroeger droomde ik ervan om erbij te zijn op het EK of het WK. En nu heb ik de gouden medaille op een WK gepakt. Dat is het hoogst haalbare. Of ik besef dat ik nu zelf een voorbeeld ben voor zovele meisjes? Neen, dat zal pas komen als ik gestopt ben met turnen. Nu denk ik alleen nog maar vooruit, ik probeer zo weinig mogelijk achterom te kijken."

Naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020 bijvoorbeeld. "Ja, dat is het ultieme doel natuurlijk. Maar eerst mik ik op het WK van volgend jaar in Stuttgart. Daar willen we met Team Belgium heel goed scoren", aldus Derwael, die ook nog steeds droomt van medailles allround. "Ook daar zitten heel wat mogelijkheden voor mij. Dus ik wil daar sowieso mee verder. Maar het zal na grondig overleg met de coaches en de kinés gebeuren."

Na de Nationale Trofee voor Sportverdienste is het al de tweede eindejaarsprijs die Derwael mee naar huis mag nemen. "Neen, het went niet. Elke prijs doet plezier, zeker in een jaar waarin de Belgische sporters het heel goed deden. Of ik straks Sportvrouw van het Jaar word? Dat weet ik niet, er waren zoveel glansprestaties in 2018."

Vorige week veroverde Derwael nog goud op de Wereldbeker in het Duitse Cottbus. Vanaf 21 december geniet ze van een deugddoende vakantie.

.

bron: Belga