Magnette hekelt communicatie van partijvoorzitter Di Rupo

door
Belga
Leestijd 2 min.

De burgemeester van Charleroi Paul Magnette, die binnen zijn partij PS is aangeduid als woordvoerder voor de verkiezingscampagne, hekelt in een interview met Le Soir de manier waarop partijvoorzitter Elio Di Rupo zijn lijsttrekkerschap voor de sociaaldemocraten in Henegouwen heeft aangekondigd. Magnette hamert op het belang van "collegialiteit" in de aanloop naar de verkiezingen. Di Rupo, over wie circuleerde dat hij mogelijk zou opkomen voor de Europese verkiezingen, maakte donderdagavond op televisie bekend dat hij op zal komen voor de kamer en de PS-lijst in Henegouwen zal trekken. De aankondiging leidde tot tandengeknars bij een aantal PS-figuren, omdat er binnen de partij nog geen definitieve beslissing was genomen, zo gaven bronnen te kennen. Verschillende PS-mandatarissen hadden graag gezien dat Paul Magnette de topfiguur zou worden bij de verkiezingen van 2019. Hij is nog altijd erg populair in de peilingen.

De burgemeester van Charleroi reageert vandaag op de zaak in Le Soir. "Elio had mij op de hoogte gesteld van zijn beslissing, en dat valt te begrijpen", aldus Magnette, die onder meer verwijst naar de ervaring van de oud-premier. Wel hekelt hij de manier waarop de aankondiging is verlopen. "Het is bizar om dat op die manier aan te kondigen. Ik behoor tot diegenen die vinden dat we geen klassieke campagne kunnen voeren. De PS heeft twee moeilijke jaren achter de rug."

"Ik blijf erbij dat we op een collegiale manier moeten samenwerken tijdens de verkiezingsperiode", luidt het voorts. Magnette vindt dat er eerst moet worden nagedacht over de prioriteiten van de partij, vooraleer de juiste personen worden gekozen.

In het interview komt voorts onder meer de N-VA aan bod. "Voor mij ligt het voor de hand: nooit zullen we een alliantie sluiten met de N-VA."

bron: Belga