Kortfilmfestival Leuven opent met wereldpremière regiedebuut Ish Aït Hamou

In het STUK in Leuven is zaterdag de 24ste editie van het Kortfilmfestival Leuven van start gegaan met wereldpremières van ‘Klem’, het regiedebuut van danser en choreograaf Ish Aït Hamou, en van ‘Blight’, het eerste professionele werk van Raphaël Crombez. Het Kortfilmfestival loopt van 1 tot 8 december. ‘Klem’ met Veerle Dobbelaere en Nasrdin Dchar in de hoofdrollen, is gebaseerd op de novelle “Als je iemand verliest die je niet kan verliezen” die Ish Aït Hamou in 2014 schreef voor een campagne van Te Gek? !. De kortfilm vertelt het verhaal van een toevallige ontmoeting op de trein tussen de voormalige chirurg Els en de Palestijnse vluchteling Sulayman die elk vertellen over hun trauma’s. Els kon als chirurg het leven van haar man, die getroffen werd door een hersentumor, niet redden; Sulayman verloor bij een bombardement in Gaza zijn vrouw en twee kinderen. Op het einde van de film ‘treffen’ beide protagonisten elkaar opnieuw in een operatiezaal.
In ‘Blight’ vertelt Crombez het verhaal van een koppel dat ontdekt dat hun dochter in contact met water miraculeuze gaven heeft.
Beide kortfilms zijn geselecteerd voor de Vlaamse Competitie Fictie. Er is op het Kortfilmfestival Leuven -dat dit jaar focust op Polen- ook een Europese Competitie waarvoor de organisatoren meer dan 1.700 inzendingen ontvingen. De winnaars van de Vlaamse en Europese juryprijs komen op de longlist terecht voor de Oscars. De festivaljury nomineert bovendien één film voor de European Film Awards. Op de slotavond reikt het VAF traditioneel vier ‘Wildcards’ uit aan studenten van Vlaamse filmscholen die veelbelovende eindwerken maakten.

bron: Belga