Gentse oppositiepartijen scherp voor akkoord van De Clercq

In Gent reageert de oppositie scherp op de nota van de vierkoppige alliantie van toekomstig burgemeester Mathias De Clercq. Vanaf januari besturen Open Vld, Groen en sp.a in Gent. Ook CD&V treedt toe tot het bestuur, al is die vierde partij mathematisch niet nodig. “Ze zijn met veel. Met heel veel”, vindt Anneleen van Bossuyt (N-VA). “Ik hoop dat dit een efficiënt bestuur wordt.” Het kartel “verliest de onderhandelingen”, zegt PVDA-lijsttrekker Tom De Meester. “Dit is niet waar progressief Gent op zit te wachten.” De oppositie zal vanaf januari slechts 13 van de 53 zetels innemen in de Gentse gemeenteraad. N-VA, de grootste formatie met 6 leden, belooft “kritische maar constructieve” oppositie, al vraagt bijvoorbeeld het idee om verkeersplannen naar analogie met het circulatieplan op te trekken in deelgemeenten voor de partij om inspraak met die inwoners. Voormalig lijsttrekker Siegfried Bracke ziet “een blauwe burgemeester met een groen programma”, wat “leuk oppositie voeren” wordt.
Op de Gentse oppositiebanken zetelen vanaf januari ook drie PVDA’ers. Die missen linkse accenten in het raamwerk van De Clercq. “Dit is mager, vooral op het vlak van wonen”, zegt Tom De Meester. “Er worden bijkomende sociale woningen beloofd, maar noem mij eens een akkoord waar dat de laatste dertig jaar niet in heeft gestaan.” PVDA vindt dat het stadsbestuur teveel verwacht dat private spelers de wooncrisis oplossen. “We staan te trappelen om in de oppositie een linkse, kritische, sociale stem te spelen”, aldus De Meester.
Vlaams Belang wint een gemeenteraadslid en ziet in het nieuwe bestuur een ‘postjescoalitie’. Lijsttrekker Johan Deckmyn noemt de toekomstige burgemeester “de man van de goednieuwsshow”, een “positivo die met woorden de zaken probeert op te lossen, niet met daden”. De inhoudelijke krachtlijnen overtuigen Vlaams Belang niet. De toekomstige ploeg “wil verder gaan met het lopende project”, zegt lijsttrekker Deckmyn, “maar dat project is failliet.”

bron: Belga