Europese Unie geeft Oekraïne half miljard extra steun

Europese Unie geeft Oekraïne half miljard extra steun

De Europese Commissie heeft beslist om een eerste enveloppe van 500 miljoen euro van het nieuwe programma voor macrofinanciële bijstand aan Oekraïne te storten. Dat gebeurt op een ogenblik dat de spanningen tussen Oekraïne en Rusland naar een nieuw hoogtepunt stijgen. Met het bijkomende half miljard euro stijgt de macrofinanciële steun van de Europese Unie aan Oekraïne tot 3,3 miljard euro sinds 2014. Het hulpprogramma moet het land in staat te stellen om zijn financiële noden op te vangen en structurele hervormingen door te voeren.

“De beslissing van de Commissie komt op een moment dat Oekraïne en zijn bevolking geconfronteerd worden met nieuwe agressies van Rusland en zij nood hebben aan een blijk van solidariteit van hun Internationale partners”, verduidelijkte de Letse ondervoorzitter van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis.

Zondag onderschepte Rusland drie schepen van de Oekraïense marine in de Zwarte Zee in de buurt van de Krim, een voormalig Oekraïens schiereiland dat Rusland heeft geannexeerd in 2014. Het Kremlin verantwoordde dit door te stellen dat de schepen de Russische grens hadden geschonden. Voor de president van Oekraïne gaat het om een “geplande escalatie” van Moskou in deze strategische zone.

bron: Belga