India lanceert succesvol aardobservatiesatelliet en dertig andere kunstmanen

door
Belga
Leestijd 1 min.

India heeft vandaag succesvol tegelijk een eigen aardobservatiesatelliet en dertig kleinere kunstmaantjes gelanceerd, zo heeft het Indiase ruimtevaartbureau ISRO meegedeeld. Van op de ruimtehaven Sriharikota vertrok om 05.27 uur Belgische tijd een PSLV-draagraket met als belangrijkste nuttige lading de ongeveer 380 kilo wegende Indiase aardobservatiesatelliet Hysis (Hyperspectral Imaging Satellite). Die moet onze planeet aftasten in de zichtbare, infrarode en kortegolf infrarode regio's van het elektromagnetisch spectrum, zegt de ISRO.

Co-passagiers van de viertrapsraket waren 1 microsatelliet en 29 nanosatellieten, uit acht landen. Daarbij zijn er twee van het Europese ruimtevaartbureau ESA. Het betreft twee kunstmaantjes ter grootte van een schoenendoos die in het kader van het Pioneer-programma de waarde van het vanuit de ruimte bestuderen van de radio-occultatie moeten bewijzen. Radio-occultatie is een methode om vanop afstand de karakteristieken van de atmosfeer van een planeet te meten.

Volgende week lanceert een Europese Ariane-5 de Indiase communicatiesatelliet GSAT-11. In januari zet New Delhi zijn tweede onbemande Maanmissie op stapel, de Chandrayaan-2.

In het kader van zijn ambitieus ruimtevaartprogramma stuurde India al sondes naar de Maan en Mars, en heeft de laatste jaren ook een reputatie opgebouwd wat betreft het goedkoop lanceren van kunstmanen. Het land heeft sinds 1999 al meer dan 250 buitenlandse satellieten uit 28 landen in de ruimte gebracht, met als uitschieter het in februari lanceren van 104 satellieten in één enkele missie, wat een record is.

Ook de eerste "Belgische" satelliet, de Proba-1, vertrok op 22 oktober 2001 met een lichte PSLV.

Bron: Belga