Spanningen Rusland-Oekraïne – Mogherini noemt Russisch geweld “onaanvaardbaar”

Europees hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken Federica Mogherini is “verbijsterd” door het Russische geweld zondag tegen Oekraïense marinevaartuigen in de Straat van Kertsj. Mogherini noemt het incident “onaanvaardbaar”. In een verklaring zegt ze dat de EU van Rusland verwacht “de ongehinderde en vrije passage door de Straat van Kertsj van en naar de Zee van Azov te garanderen, in overeenstemming met het internationaal recht”.
Mogherini roept iedereen op tot terughoudendheid, om de situatie te de-escaleren. “In deze context roepen we ook Rusland sterk op om de in beslag genomen vaartuigen, hun bemanningen en uitrusting onvoorwaardelijk en zonder uitstelling vrij te geven”, klinkt het.
De Russische kustwacht opende zondag het vuur op verschillende Oekraïense marineschepen in de Straat van Kertsj. Daarna nam Moskou de schepen in beslag. De zeestraat scheidt het Russische vasteland van de Krim, het schiereiland dat Rusland heeft geannexeerd.
Volgens Moskou zijn de Oekraïense vaartuigen illegaal de Russische territoriale wateren binnengevaren. Kiev beschouwt de Krim als Oekraïens grondgebied.

bron: Belga