Prinselijke missie Marokko – Belgische bedrijven sluiten contracten af rond farma en halal

Tijdens de ondertekeningsceremonie die traditie is bij economische missies, werd woensdagavond in Casablanca een twintigtal contracten en samenwerkingsakkoorden ondertekend. Farma en gezondheid voerden de boventoon tijdens de ceremonie in aanwezigheid van prinses Astrid. De toplui van verschillende farmabedrijven mochten hun krabbel zetten onder een contract met een Marokkaanse partner. Zo wil het bedrijf Qualiphar uit Bornem samen met BDM Pharma de Marokkaanse markt van baby- en moederverzorgingsproducten veroveren.
Voorts waren er distributiecontracten voor het Luikse probiotocabedrijf Astel Medica, het Henegouwse Cerepharma (huidverzorging) en voor de Laboratoires Pharmaceutiques Trenker uit Nijvel, die voedingssupplementen maken.
Nog opvallend was de overeenkomst die de Waalse exportorganisatie Awex sloot dat vijf exportproducten van Waalse kmo’s een halalcertificaat kunnen krijgen van de Marokkaanse certificeringsinstantie Imanor. “Dat gaat niet alleen over voeding, maar bijvoorbeeld ook over geneesmiddelen”, luidde het bij Awex. Zo’n halallogo is in veel Europese en Afrikaanse landen erg belangrijk.
Vanuit Vlaanderen ondertekende het Gentse EnergyVision een contract van 1,8 miljoen euro voor de plaatsing van zonnepanelen, kreeg Waterleau uit Wespelaar het beheer van een waterzuiveringsstation toegewezen en was er een distributiecontract voor Zingametall uit Nazareth, dat staal beschermt tegen corrosie. Het West-Vlaamse SCE (Silo Construction & Engineering) mag twee siloblokken bouwen voor een Marokkaanse dierenvoedingsbedrijf.
De Brusselse Rodschinson Investment Group kondigde dan weer de opening aan van een Afrikaans hoofdkantoor in Casablanca.
Woensdagavond staan nog een galaconcert en een officiële Belgische receptie op het programma. De economische missie wordt donderdag afgerond in de stad Tanger.

bron: Belga