Italië zal VN-migratiepact mogelijk niet ondertekenen

Het is niet zeker dat Italië het migratiepact van de Verenigde Naties, waarachter premier Giuseppe Conte zich twee maanden geleden schaarde, zal ondertekenen. Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zei gisterenavond dat hij “absoluut tegen het Global Compact” is, en dat hij de kwestie met zijn coalitiepartner, de Vijfsterrenbeweging, wil bespreken. Premier Conte zei in september voor de Algemene Vergadering van de VN: “De migratieverschijnselen waar we tegenover staan, vragen van de internationale gemeenschap als geheel een gestructureerd antwoord op korte, middellange en lange termijn en op verscheidene niveaus. Op deze basis steunen we het Global Compact over migratie en vluchtelingen”.

Het Global Compact van de VN, de eerste internationale overeenkomst van die aard over migratiekwesties, moet op 10 en 11 december goedgekeurd worden op een conferentie in Marrakesh. Het wil migratie op een “veilige, ordelijke en reguliere” manier laten verlopen, en tegelijk mensensmokkel bestrijden, grenzen bewaken en mensenrechten van migranten vrijwaren.

Salvini zegt dat het pact “economische migranten op hetzelfde niveau plaatst als politieke vluchtelingen”. Nochtans is het pact wettelijk niet bindend en slaat het niet op vluchtelingen.

Verscheidene landen hebben het al verworpen: Oostenrijk, Australië, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Estland, Hongarije, Israël, Polen, Zwitserland en de Verenigde Staten.

bron: Belga