Groen wil afkoppeling DVB-T verhinderen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Oppositiepartij Groen wil verhinderen dat de VRT op 1 december de ethertelevisie (DVB-T) afkoppelt. Vlaams parlementslid Bart Caron noemt de geplande afschakeling "een schending van de opdracht van de openbare omroep". Volgens hem zal Vlaanderen de enige regio worden waar alleen via betalende formules naar de openbare omroep kan gekeken worden. Caron heeft een spoedresolutie klaar die hij vandaag wil indienen in het Vlaams Parlement. Op 1 december stopt de openbare omroep met het aanbieden van programma's via de digitale ether, het zogenaamde DVB-T. Volgens de VRT is het mediagebruik geëvolueerd en "willen mensen niet alleen lineair kijken maar ook waar en wanneer ze willen". "Ons online aanbod VRT NU beantwoordt aan deze behoefte, DVB-T niet", klonk het. Volgens de VRT keek er nog nauwelijks 1 procent (minder dan 45.000 personen) via DVB-T. Andere schattingen liggen hoger en spreken van 80.000 tot 100.000 kijkers.

Maar volgens oppositiepartij Groen betekent de afschakeling "een schending van de openbare omroepopdracht". Zo staat in de beheersovereenkomst bijvoorbeeld dat het informatie- en duidingsaanbod "toegankelijk en gratis beschikbaar" moet zijn voor de eindgebruikers. Door de afschakeling van DVB-T is dat volgens Groen niet meer het geval. "Kijkers zullen steeds een betalend abonnement nodig hebben om naar de VRT te kijken, ofwel internet, ofwel een abonnement bij een kabelbedrijf, ofwel satelliet-TV ofwel betalende DVB-T van Antenne-TV", aldus Vlaams parlementslid Bart Caron.

Volgens Caron wordt Vlaanderen met de afkoppeling ook de enige regio in Europa waar mensen niet langer gratis naar de openbare omroep kunnen kijken. Ook in Zwitserland wordt DVB-T wel afgeschakeld, maar daar is er nog een gratis alternatief via satelliettelevisie.

Daarom vraagt Caron aan de regering om een addendum bij de beheersovereenkomst op te nemen waarbij het uitzenden via DVB-T verzekerd blijft. En in afwachting van de ondertekening van dat addendum wordt aan de VRT gevraagd DVB-T niet af te koppelen.

bron: Belga