Rusland wijst bemiddelaar in conflict met Oekraïne af

Rusland wijst bemiddelaar in conflict met Oekraïne af
Rusland wijst bemiddelaar in conflict met Oekraïne af

Rusland en Oekraïne kunnen hun problemen onderling oplossen en hebben dus geen nood aan een bemiddelaar. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vandaag verklaard in een gesprek met zijn Franse ambtgenoot Jean-Yves Le Drian. Moskou wijst daarmee een voorstel van Frankrijk en Duitsland af. De twee Europese landen hadden voorgesteld om in het “Normandië-formaat” (Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland) overleg te plegen, om de situatie in de regio opnieuw te kalmeren. Volgens Lavrov is de tussenkomst van andere landen evenwel overbodig. “Als er ingewikkelde technische vragen komen, die aan Oekraïense zijde niet meteen duidelijk zijn, dan kunnen die op het niveau van de plaatselijke grensautoriteiten van beide landen besproken worden”, benadrukte hij nog.

Het voorstel tot bemiddeling kwam er na het incident van afgelopen zondag. Rusland blokkeerde toen drie Oekraïense marineschepen die via de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov probeerden te varen, van Odessa aan de Zwarte Zee naar Marioepol. Rusland beschuldigde de Oekraïense schepen ervan illegaal de Russische territoriale wateren te hebben betreden. Volgens Oekraïne opende Rusland het vuur op de schepen en raakten daarbij enkele bemanningsleden gewond. Er werden ook 23 Oekraïense matrozen opgepakt.

Volgens de Franse minister Le Drian is het voorval in de eerste plaats een gevolg van de stevige herbewapening in de regio. Hij roept alle betrokkenen op tot terughoudendheid. “Ik heb Lavrov gezegd dat ik een gebaar van Rusland verwacht, dat de gevangenen en de in beslag genomen schepen zo snel mogelijk weer moeten vrijkomen.”

bron: Belga