Kris Peeters lanceert campagne tegen 'vriendschapsfraude'

door
Belga
Leestijd 2 min.

De federale overheidsdienst Economie kreeg dit jaar al 382 meldingen binnen van zogenaamde vriendschapsfraude, waarbij mensen het slachtoffer worden van fraudeurs die hen geld afhandig proberen te maken door een vertrouwensband op te bouwen. Omdat veel slachtoffers geen melding doen, wordt ervan uitgegaan dat er in werkelijkheid 10.000 gevallen zijn. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) start daarom een campagne. Omdat daders van vriendschapsfraude vaak vanuit het buitenland opereren en er alles aan doen om hun echte identiteit verborgen te houden, zet de campagne in de eerste plaats in op sensibilisering. Ze loopt via radio, sociale media en de website www.temooiomwaartezijn.be. Op die site staat informatie over hoe vriendschapsfraude kan worden herkend, hoe mensen zich kunnen beschermen en wat ze kunnen doen als ze slachtoffer worden. De website bevat ook getuigenissen van slachtoffers.

Uit de cijfers van de periode 2016-2018 blijkt dat daders uiteenlopende manieren hanteren om in contact te komen met potentiële slachtoffers. Ze gebruiken sociale media als Facebook, maar ook datingsites en -apps als Tinder en e-mail en chat. Steevast gebruiken ze een vals profiel: ofwel een fictieve naam, ofwel de gestolen identiteit van een bestaand persoon.

De campagne raadt slachtoffers van vriendschapsfraude aan om hun verhaal te melden op de website meldpunt.belgie.be, zodat anderen niet in dezelfde val zouden trappen. Slachtoffers die effectief geld hebben overgemaakt, contacteren best zo snel mogelijk de betrokken banken om de betaling te annuleren of het geld terug te storten. Wie de gegevens van zijn kredietkaart heeft doorgegeven, wordt aangeraden ook Card Stop te contacteren op het nummer 070/344.344.

bron: Belga