Deinze wordt het toneel van een grootschalige legeroefening

Deinze wordt het toneel van een grootschalige legeroefening

In Deinze wordt deze week de grootschalige legeroefening ‘Donza Response’ gehouden in samenwerking met politie, brandweer en civiele bescherming. Vandaag worden zowat 500 burgers geëvacueerd na een overstroming. Verschillende Zodiac-motorboten worden ingezet en een Seaking-helikopter trekt gestrande slachtoffers aan boord. Een tank van het type Leopard 1 rijdt door de straten van Deinze om een noodbrug in stelling te brengen. Ook de komende dagen worden in Deinze oefeningen georganiseerd, zoals een zoektocht met speurhonden of een simulatie van een vliegtuigcrash. Het gaat om een bijzondere oefening door het elfde geniebataljon van het leger, waaraan heel wat diensten deelnemen. Om voldoende vrijwilligers te vinden werden ook scholen aangesproken. De slachtoffers worden op verschillende locaties in de omgeving van recreatiepark de Brielmeersen gepositioneerd om de evacuatie te simuleren.

Morgen staat een ‘search and rescue’-operatie op de planning, waarbij speurhonden op zoek gaan naar slachtoffers in wrakstukken. Er wordt een noodbrug in positie gebracht, die ook in oorlogssituaties een doorgang over bressen tot 24 meter mogelijk maakt.

Donderdag wordt een reddingsoperatie na een vliegtuigcrash gesimuleerd. Daarbij zullen duikers wrakstukken bovenhalen. Vrijdag wordt ‘Donza Response’ afgerond.

bron: Belga