Begin komend jaar achttien Belgen aan de start van Dakar

door
Belga
Leestijd 3 min.

Op 6 januari staan er in Peru achttien Belgen aan de start van de 41e editie van de Dakar, verdeeld over zes wagens en vier trucks. In vergelijking met vorig jaar starten er zes Belgen meer, daartegenover staat dat er geen enkele Belgische motorrijder de Dakar zal rijden.

Belgische motorrijders in de Dakar is al jaren geen geslaagde combinatie. Vorig jaar probeerde Jeroen Ramon het, maar hij moest al in de tweede rit de strijd staken. Ook bij de quads nemen er geen Belgen deel.

Bij de wagens is het uitkijken naar Tom Colsoul, die opnieuw team vormt met de Pool Jakub Przgyonski (MINI John Cooper Works). Het duo won dit seizoen met groot overwicht de Wereldbeker Cross Country. Vorig jaar eindigden ze in de Dakar op de vijfde plaats, hun beste resultaat ooit. Luikenaar Fabian Lurquin komt voor het eerst sinds 2014 nog eens aan de start van de Dakar. Lurquin vormt team met de Fransman Mathieu Serradori (Buggy). Stéphane Prévot start eveneens met een Fransman: Philippe Gache bestuurt een buggy. Dakar-veteraan Charly Gotlib ruilt de robuuste trucks in voor een Can-Am, een buggy. Hij vormt team met de Fransman Claude Fournier.

Bij de wagens namen de afgelopen jaren alleen Belgische navigators deel. Dit jaar komt daar verandering in. Voor het eerst sinds 2015 komt er ook een Belgische rijder aan de start. Henrard Racing zet twee wagens in. De eerste voor Stéphane Henrard (Dunbee-Henrard Racing) en de tweede voor zijn teamgenoot Philippe Lambilliotte (Dunbee-Henrard Racing). Hun wagen heeft het uiterlijk van een VW Kever en is een creatie van Stéphane Henrard. Tot slot is er nog Jean-Marc Fortin. De teammanager van het Belgische Overdrive Racing brengt elf Toyota's aan de start, waarvan drie van Gazoo Racing. Zijn team bestaat in totaal uit 102 leden.

Bij de vrachtwagens is Peter Willemsen de enige Belg die een zitje in een topteam heeft kunnen bemachtigen. Willemsen vormt team met de Nederlanders Ton Van Genugten en Bernard Der Kinderen op een Iveco van Team De Rooy. Bedrijfsleider Peter Van Delm vormt team met Kurt Keysers en Steven Vaesen (Ford). Samen met zijn goede vriend Yves Rutten hebben ze drie jaar geleden een dossier ingediend bij Ford om een truck voor de Dakar te bouwen. De vrachtwagens debuteren in de Dakar 2019. Debutant Yves Rutten krijgt Franco Christophe en Peter Convents naast hem in de vrachtwagen. De vierde Belgische truck is die van Dave Berghmans. De Limburger vormt team samen met Bob Geens en Colin Damien. Ze besturen een Iveco en maken deel uit van het Belgische Overdrive Racing waarvoor ze als snelle assistentie op de piste zullen fungeren. Dakar-habitués zoals Dave Ingels, Steven Rotsaert, Jan Van der Vaet en Serge Bruynkens passen voor de Dakar 2019.

De 41e editie van de gekende rallyraid wordt voor de elfde keer in Zuid-Amerika georganiseerd. In tegenstelling tot de voorbije edities, waarbij de Dakar Chili, Bolivia en Argentinië aandeed, blijft de rally deze keer binnen de landsgrenzen van Peru.

Bron: Belga