Noordelijke landen waarschuwen voor escalatie conflict Rusland-Oekraïne

Noordelijke landen waarschuwen voor escalatie conflict Rusland-Oekraïne
Noordelijke landen waarschuwen voor escalatie conflict Rusland-Oekraïne

Noorwegen, Zweden en Denemarken waarschuwen voor een escalatie in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. De Noorse premier Erna Solberg zei vandaag dat ze hoopt dat de spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad zal helpen “de spanningen af te bouwen”, zei ze volgens Radio Norge. “Rusland moet zijn provocerend gedrag beëindigen en het scheepvaartverkeer toelaten volgens het volkerenrecht”, aldus de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström op Twitter.

De confrontatie van gisteren “is erg verontrustend”, aldus de Deense minister van Buitenlandse Zaken, Anders Samuelsen, eveneens op Twitter. De situatie kan volgens hem escaleren. “Alle steun voor Oekraïne”, klonk het nog.

Ook Frankrijk betreurde het gebruik van geweld door de Russische kustwacht. Volgens een persbericht van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken lijkt niets “dit gebruik van geweld door Rusland te rechtvaardigen, rekening houdend met onze kennis van de feiten in dit stadium”.

De Russische kustwacht weigerde gisteren Oekraïense marineschepen de toegang tot de Straat van Kertsj en ramden een van de schepen. Drie Oekraïense vaartuigen werden geblokkeerd. Volgens de Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB waren de schepen de Russische territoriale wateren binnengedrongen.

Bron: Belga