Fonds voor vergoeding softenon-slachtoffers op komst

Fonds voor vergoeding softenon-slachtoffers op komst

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) roept een fonds in het leven ter ondersteuning van slachtoffers van thalidomide, beter bekend onder de merknaam softenon. Dat schrijft La Dernière Heure vandaag. Het medicijn werd in de jaren vijftig en zestig gebruikt als slaapmiddel en middel tegen ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen, maar leidde tot misvormingen bij de kindjes. Nog deze legislatuur wordt de wettekst voorgelegd aan de ministerraad en de Kamer. De minister plant een ontmoeting met slachtoffers om over het vergoedingsmechanisme te praten.

Het initiatief van minister De Block volgt op een arrest van het Brusselse hof van beroep van 22 februari waarin de overheid ertoe werd veroordeeld dat ze een wetsontwerp in het parlement moet indienen waarmee een fonds voor softenon-slachtoffers met 5 miljoen euro wordt gestijfd. De slachtoffers zijn vandaag tussen 58 en 60 jaar.

Tijdens de vorige legislatuur had toenmalig minister Laurette Onkelinx zich al geëngageerd voor zo’n wetsontwerp, maar dat haalde de eindmeet niet.

bron: Belga