Stabat Mater van Pergolesi op 1 in Klara Top 100

De luisteraars van Klara hebben dit jaar opnieuw de Italiaanse componist Giovanni Battista Pergolesi met zijn Stabat Mater op de eerste plaats in de Klara Top 100 gestemd, zo heeft de persdienst van de VRT zondag meegedeeld. Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt (vorig jaar op 3) en Erbarme dich uit de Mattheuspassie van Johann Sebastian Bach (vorig jaar op 2) zijn de nummers twee en drie. De Klara Top 100 werd zaterdag 24 en zondag 25 november uitgezonden, voor het eerst vanuit het Radiohuis in Kortrijk.
Opvallende nieuwkomers zijn volgens de mededeling Ludovico Einaudi (Divenire), Max Richter (Vivaldi – The Four Seasons (recomposed)) en Wim Mertens (Often a bird). Ook de Vlaamse dansen van Jan Blockx en Gabriel Verschraegen maakten hun entree in de Klara Top 100. “Verrassend: veel barokmuziek in de top 20: componisten als Pergolesi, Bach, Handel en Vivaldi nemen samen de helft van de top 20 in.”
Via de website top100.klara.be konden luisteraars uit drie lijsten telkens drie werken kiezen en zo stemmen voor hun favorieten. Meer dan 9.000 luisteraars brachten een stem uit. Naar verluidt stroomden de reacties tijdens de uitzending binnen via de Klara-app, Facebook, Twitter en Instagram. Luisteraars kwamen ook tijdens de uitzending live aan bod. Enkelen van hen maakten de Klara Top 100 van dichtbij mee, in de studio in Kortrijk met Greet Samyn en Mark Janssens.

bron: Belga