Fietser ontsnapt aan de dood op onbewaakte overweg

(c) Screenshot Facebook

In Nederland vallen er jaarlijks twee doden bij onbewaakte spoorwegovergangen. Een jonge fietser in het Limburgse Geleen – vlakbij Maasmechelen – kon bijna aan deze statistieken worden toegevoegd.

In een ijzingwekkend filmpje dat de Nederlandse equivalent van Infrabel deelde op Facebook is te zien hoe de fietser op het nippertje wordt gemist door een voorbijrazende passagierstrein nadat er een goederentrein was gepasseerd.

Onbewaakte overgangen

De fietser stopt bij de overgang als hij een goederentrein ziet passeren, tot dusver is alles goed en wel. Hij vergeet echter naar rechts te kijken, door de goederentrein heeft hij de naderende intercity niet kunnen zien. Hij fietst rechtdoor en komt erachter dat er nog een trein aankomt, wanneer het eigenlijk al te laat is. Met meer geluk dan wijsheid weet hij zichzelf in veiligheid te brengen. De machinist van de trein heeft hierdoor vermoedelijk een halve hartverzakking gekregen.

Onbewaakte spoorwegovergangen zijn voor netbeheerder ProRail al langer een doorn in het oog, het liefst ziet de beheerder ze dan ook allemaal verdwijnen. Geert Vlogman van ProRail vindt dat lokale overheden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en meer veiligheidsmaatregelen rond dit soort overgangen moeten bewerkstelligen. Deze video moet laten zien hoe het nu bijna misgaat. Jaarlijks vinden er meer dan honderd van dit soort bijna-ongelukken plaats in Nederland.

Moraal van dit verhaal; kijk bij het oversteken áltijd zowel naar links als naar rechts en nog een keer.