WK schaken - Carlsen en Caruana stevenen onverstoorbaar op tiebreak af

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het elfde spel in de tweestrijd tussen de Noor Magnus Carlsen en de Amerikaan Fabiano Caruana om de wereldtitel schaken heeft zaterdag in The College in Holborn, Londen, een elfde remise opgeleverd. Na het halsbrekende gevecht van donderdag in de tiende partij, schuwden de grootmeesters deze keer elk risico. Een Petrov-opening leidde tot een inspiratieloze draw. Voor titelverdediger Carlsen was het de laatste van zes spelletje met wint. Twee keer startte hij met de c-pion, twee keer met de d-pion en nu probeerde hij het ook een tweede keer met de e-pion. Caruana antwoordde met een Russische verdediging. Al in de 13e zet werden dames geruild en na 55 zetten werd tot remise besloten. Dat gebeurde al na 2 uur en 13 minuten en zo was het de kortste partij totnogtoe.

"Ik was niet tevreden over mijn opening en daarna wou ik gewoon op safe spelen", verklaarde Carlsen. "Ik heb nog wel iets geprobeerd, maar besloot al snel de boel lam te leggen. In deze fase van het WK moet je niet al te gek meer gaan doen."

"Er is vandaag niet veel gebeurd", reageerde Caruana. "Het twaalfde spel zal voor ons allebei zenuwslopend zijn. Ik ga niet alles op alles zetten, maar zal hem uiteraard wel proberen onder druk te zetten."

Zondag krijgen de grootmeesters nog een dag rust. Maandag begint Caruana met wit aan de twaalfde partij. Als ook die op remise uitdraait, volgt woensdag een tiebreak. In zo'n tiebreak worden eerst vier "rapid" partijen van 25 minuten gespeeld. Als er dan nog geen winnaar is, volgen er vier partijen "blitz", met nog minder bedenktijd. Indien er dan nog altijd geen beslissing is gevallen, komt de spelvorm "armageddon" op het bord. Wit heeft dan vijf minuten totale bedenktijd en zwart slechts vier. Bij remise wordt zwart echter tot winnaar uitgeroepen. In de geschiedenis werd een tweekamp om de wereldtitel drie keer beslist in een tiebreak, telkens in het rapid. De Rus Vladimir Kramnik won daarin in 2006 van de Bulgaar Veselin Topalov, de Indiër Viswanathan Anand in 2012 van de Israëliër Boris Gelfand en Carlsen in 2016 van de Rus Sergey Karyakin.

De 27-jarige Carlsen veroverde de wereldtitel in november 2013 door Anand van de troon te stoten. In 2014 hield hij Anand van een revanche en twee jaar later verdedigde hij de titel ook met succes tegen Karyakin.

Caruana, 26 jaar, won vorig jaar het kandidatentoernooi en hoopt de eerste Amerikaanse wereldkampioen te worden sinds de legendarische Bobby Fisher (1972-1975).

.

bron: Belga