Muyters maakt 900.000 euro extra geld vrij voor burgerwetenschapsprojecten

Muyters maakt 900.000 euro extra geld vrij voor burgerwetenschapsprojecten

Vlaams minister van Wetenschap Philippe Muyters (N-VA) maakt 900.000 extra vrij voor zes bijkomende ‘Citizen Science’-projecten. De N-VA-minister maakte eerder al een subsidie van 1 miljoen euro vrij voor burgerwetenschapsprojecten en in 2019 volgt een nieuwe projectoproep. Citizen Science of burgerwetenschap is in trek. Bij Citizen Science is het de bedoeling dat het brede publiek betrokken wordt bij observaties, metingen, datacollectie … om zo het wetenschappelijk onderzoek vooruit te helpen. Denk bijvoorbeeld aan CurieuzeNeuzen, het grootschalige buurtonderzoek naar de luchtkwaliteit in Vlaanderen.

Eind 2017 lanceerde minister Muyters een oproep om dergelijke burgerwetenschapsprojecten aan te moedigen. Hij voorzag daarvoor een subsidiepot van 1 miljoen euro. De oproep werd half maart afgesloten en bleek met 50 projecten erg succesvol.

Minister Muyters: “Het succes van de eerste oproep overtrof al onze verwachtingen. Maar liefst 13 van de 50 ingediende projecten kregen van de jury de beoordeling ‘zeer goed’. Met het budget van de eerste oproep konden we zeven projecten ondersteunen en opstarten. Vandaag maken we een extra budget van 900.000 euro vrij om ook de andere zes zeer waardevolle projecten te helpen. In het voorjaar van 2019 volgt bovendien nog een nieuwe oproep.”

In de zes bijkomende projecten zit onder meer een project waarbij mensen hun achtertuin ter beschikking kunnen stellen voor het verzamelen van allerlei data (bv. tellingen of onderzoek van de bodemkwaliteit). Er is ook een project rond afstamming waarbij mensen worden opgeroepen hun maternale stamreeksen op te stellen en een onderzoek naar de fietsveiligheid in de buurt van scholen.

bron: Belga