Met aanduiding onafhankelijke bestuurders is VFL klaar voor nieuwe start

Met aanduiding onafhankelijke bestuurders is VFL klaar voor nieuwe start

De Vlaamse regering heeft de vier onafhankelijke bestuurders voor het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) aangeduid. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) bekendgemaakt. Het gaat om auteur Tom Naegels, cartoonist Marnix Verduyn, UGent-professor Gita Deneckere en directeur van het Antwerpse Letterenhuis Nele Hendrickx. Met die namen kan de raad van het letterenfonds volledig samengesteld worden en is de weg ook vrij voor de definitieve aanduiding van Mia Doornaert als voorzitter. Met aanduiding van de vier onafhankelijke bestuurders kan de rust rond het Vlaams Fonds voor de Letteren misschien terugkeren. Het letterenfonds, dat de Vlaamse literatuur zichtbaarheid moet geven in binnen- en buitenland, kwam in juli – ongewild – in het oog van een mediastorm te staan toen de Vlaamse regering columniste en voormalig journaliste Mia Doornaert voordroeg als nieuwe voorzitter.

Er ontstond niet alleen een polemiek over de figuur van Doornaert, maar er was ook kritiek op de procedure. Zo zou de benoeming van Doornaert niet volgens de regels zijn verlopen omdat ze niet was voorgedragen door de raad van bestuur zelf. Om de gemoederen te sussen, kwam er een voorlopig dagelijks bestuur en werd Doornaert aangeduid als voorlopig voorzitter.

Het was wachten op de aanduiding van de vier resterende onafhankelijke bestuurders om tot een volledig samengestelde raad van bestuur te komen. Die knoop is nu doorgehakt. Uit 44 kandidaten selecteerde minister van Cultuur Sven Gatz acht namen, twee voor elk mandaat.

Die kandidaten moesten voldoen aan specifieke profielen. Zo was men op zoek naar iemand met ervaring met het VFL, iemand met ondernemerschapservaring en met de media, iemand vanuit de academische wereld en iemand met bestuurservaring en tegelijk kennis van de Nederlandse letteren (gezien de samenwerking met het Nederlandse letterenfonds). Auteur Tom Naegels voldoet aan het eerste profiel, cartoonist Marnix Verduyn (Nix) aan het tweede profiel, UGent-professor Gita Deneckere aan het derde profiel en Nele Hendrickx, directeur van het Antwerpse Letterenhuis aan het vierde.

Minister Gatz is tevreden dat de raad van bestuur van het VFL nu volledig is samengesteld. “We hebben ons best gedaan om de sereniteit rond het VFL zo znel mogelijk te herstellen”, aldus Gatz. “Op zijn eerstvolgende vergadering kan de voltallige raad van bestuur dan een definitieve voorzitter kiezen en voordragen aan de Vlaamse regering.”

bron: Belga