Kosovaarse politie pakt vier Serviërs op in verband met moord op lokale politicus

Kosovaarse politie pakt vier Serviërs op in verband met moord op lokale politicus

De Kosovaarse politie heeft vanochtend een raid uitgevoerd in het Servische deel van Mitrovica, in het noorden van Kosovo. Daarbij zijn vier Serviërs opgepakt, in verband met de moord op een lokale politicus eerder dit jaar. De raid in de etnisch verdeelde stad komt er nu de spanningen tussen Servië en het overwegend Albanese Kosovo sterk zijn opgelopen. De Serviërs luidden hun sirenes en trokken de straten op. Ze riepen op tot protesten en wegblokkades in de enclave.

Volgens Kosovaarse media hielden de arrestaties verband met de nog niet opgeloste moord op de Servische leider Oliver Ivanovic in januari. De Kosovaarse premier Ramush Haradinaj zei dat de arrestaties niet politiek gemotiveerd waren. “Dit is bevolen door de aanklagers en is op geen enkele wijze betrokken in een politieke ontwikkeling”, aldus Haradinaj.

Belgrado beklemtoont dat de autoriteiten in Pristina meer Serviërs proberen te intimideren opdat ze Kosovo zouden verlaten.

Kosovo, dat vrijwel uitsluitend door Albanezen bewoond wordt, scheurde zich in 2008 van Servië af. Belgrado erkent zijn vroegere provincie niet als een onafhankelijke staat. De dialoog die de Europese Unie tussen de twee Balkanlanden tot stand bracht over de normalisering van hun betrekkingen, verkeerde al in crisis.

De relaties tussen beide landen zijn nog verder verslechterd, nu Servië met succes campagne voerde om Kosovo te verhinderen tot de internationale politieorganisatie Interpol toe te treden op dinsdag. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië drukten hun ontgoocheling uit over de Servische inspanningen om Kosovo uit de organisatie te houden.

Pristina reageerde woensdag en voerde een douanetarief van 100 procent in op goederen uit Servië. Vucic riep daarop zijn nationale veiligheidsorgaan bijeen in een spoedvergadering. Het douanetarief lokte ook kritiek van de Europese Unie uit, want is in overtreding met het Centraal-Europese vrijhandelsakkoord.

bron: Belga