Kopstuk mensensmokkelaarsbende opgepakt in gezamenlijk Brits-Belgisch onderzoek

Kopstuk mensensmokkelaarsbende opgepakt in gezamenlijk Brits-Belgisch onderzoek

De vermoedelijke leider van een georganiseerde misdaadbende die migranten naar het Verenigd Koninkrijk probeerde te smokkelen, is opgepakt in een gezamenlijk Brits-Belgisch onderzoek. Dat meldt het Britse ordehandhavingsagentschap National Crime Agency (NCA) in een persbericht. Het gaat om een 29-jarige Soedanees, die woensdag voor de rechter in Westminster verscheen. België had tegen hem een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. De arrestatie was onderdeel van een gezamenlijk Brits-Belgisch onderzoek naar een Soedanese en Eritrese misdaadgroep, waarvan vermoed wordt dat die migranten het Verenigd Koninkrijk binnensmokkelt, vaak via koelwagens.

Volgens de Belgische aanklagers zou de Soedanees betrokken zijn geweest in minstens 18 smokkeloperaties, waarbij de migranten tussen 500 en 2.500 euro per persoon moesten betalen om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, aldus de NCA in het persbericht, dat gisteren werd gepubliceerd.

“Alweer een belangrijke arrestatie in het kader van de strijd tegen mensensmokkel dankzij onze samenwerking met het Verenigd Koninkrijk”, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vandaag op Twitter, met de link naar het persbericht.

bron: Belga