Brusselse regering gaat De Lijn convoceren voor Noordstation

door
Belga
Leestijd 2 min.

"De Lijn kan niet zomaar beslissen om wijzigingen aan haar lijnen aan te brengen zonder voorafgaandelijk akkoord van het Brussels gewest. Wij zullen De Lijn dan ook convoceren." Dat antwoordde minister-president Rudi Vervoort (PS) deze namiddag tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement over de beslissing van de Vlaamse openbare vervoermaatschappij om vanaf maandag niet meer aan het Noordstation te stoppen. Vervoort werd ondervraagd door Dominiek Lootens (Vlaams Belang), Paul Delva (CD&V), Cieltje Van Achter (N-VA) en Brigitte Grouwels (CD&V). Over de situatie in en rond het station herhaalde de minister-president zijn oproep om met alle bevoegde instanties samen te zitten. "Het Brussels Gewest is bereid begeleidende maatregelen te nemen, maar zij heeft geen bevoegdheid op vlak van migratie of openbare orde."

Vervoort was ook scherp voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA): "De eenzijdige beslissing van De Lijn is in strijd met het samenwerkingsakkoord van 1991. Ik dacht dat verantwoordelijkheidszin, overleg en het belang van de klanten voorop dienden te staan. Dat blijkt dus helemaal niet het geval te zijn voor de Vlaamse minister van Mobiliteit die de openbare vervoersmaatschappij De Lijn in zijn waanzin meesleurt."

Minister-president Vervoort wees er ook op dat als De Lijn de commerciële halte onder de ondergrondse halte van het Noordstation stopzet, het gewest ook geen technisch depot onder het station gaat vergunnen. De ruimte kan gebruikt worden voor een terminus voor internationale bussen of voor een nieuwe terminus voor de MIVB.

bron: Belga