“Aanfluiting van basisrecht”

Aanfluiting van basisrecht

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) registreert sinds gisteren maximaal 60 asielzoekers per dag. Volgens Theo Francken (N-VA) zijn we “in crisismodus” en hij kondigde aan dat hij maatregelen zou nemen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen vraagt om de maatregel onmiddellijk op te heffen. “Dit is een aanfluiting van het recht om asiel aan te vragen”, klinkt het daar. “We zijn vanochtend ter plaatse gegaan en we hebben met onze eigen ogen kunnen zien dat 35 mensen wandelen gestuurd zijn”, zegt woordvoerster Caroline Van Peteghem van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Op die manier organiseert de overheid rechteloosheid. Dit is een aanfluiting van het basisrecht om asiel aan te vragen.”

“De overheid is het netwerk aan opvangplaatsen roekeloos gaan afbouwen en nu gaat men een extra crisis veroorzaken. Het gaat namelijk om kwetsbare mensen die op straat terechtkomen”, zegt Van Peteghem. “Er zijn dus nieuwe opvangplaatsen nodig.”

Het is volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen ook niet zo dat DVZ overstelpt wordt met asielzoekers: “In november klopten 2.750 migranten aan voor asiel. Dat is een pak meer dan november vorig jaar, maar nog altijd niet de helft van dezelfde periode in 2015”, aldus nog Van Peteghem, die niet uitsluit dat de personen in kwestie juridische stappen gaan ondernemen.

Ook het Brusselse Burgerplatform voor de opvang van vluchtelingen trekt aan de alarmbel. “Door de verhoogde instroom geraken de plaatsen in opvangcentra verzadigd”, zo zegt woordvoerder Mehdi Kassou. “De beperking heeft al invloed op het opvangcentrum Porte d’Ulysse in Haren, legt Kassou uit. “Personen die via Fedasil een opvangplaats hadden moeten krijgen nadat ze geregistreerd waren bij de DVZ, zitten zonder opvang en komen naar Porte d’Ulysse. De komende dagen verwachten we een stijging van 10 procent. Met de winter voor de deur veroorzaakt deze beperking een verzadiging van de opvang.”

bron: Belga