Zuid-Koreaan Kim Jong-yang nieuwe voorzitter Interpol

Zuid-Koreaan Kim Jong-yang nieuwe voorzitter Interpol

De Zuid-Koreaan Kim Jong-yang werd verkozen tot de voorzitter van Interpol voor een periode van twee jaar, meldt de internationale politiedienst op Twitter. Hij haalde het van de Russische kandidaat Alexandre Prokoptsjoek. Kim Jong-yang was al sinds begin oktober waarnemend voorzitter van de organisatie, na het ontslag van de Chinees Meng Hongwei. Die laatste wordt in China beschuldigd van corruptie, en verdween in oktober tijdens een reis naar zijn thuisland. Jong-yang zal tot 2020 het overblijvende deel van Mengs ambtstermijn op zich nemen.

Jong-yang werd verkozen op de laatste dag van de algemene vergadering van Interpol in Dubai, door de vertegenwoordigers van de 194 lidstaten. De kandidatuur van Prokoptsjoek lag gevoelig bij lidstaten die op gespannen voet leven met Rusland, zoals de voormalige Sovjet-republieken Oekraïne, Litouwen en Estland. Ook vier Amerikaanse senatoren waarschuwden in een open brief dat de verkiezing van Prokoptsjoek “van de wolf een herder zou maken”.

“Rusland misbruikt Interpol stelselmatig om oude rekeningen te vereffenen, en politieke tegenstanders, dissidenten en journalisten lastig te vallen”, klonk het in de brief. Alexander Prokoptsjoek was volgens de senatoren persoonlijk betrokken bij die intimidatiestrategie, en zou als Interpol-voorzitter het misbruik van internationale uitleveringsverzoeken verder institutionaliseren, en een hervorming van de instelling blokkeren.

bron: Belga